Σχετικά με την Tethys

Folow us on social

Κλιματική Αλλαγή

Το μεγάλο πρόβλημα

Λειψυδρία, το Μεγάλο Πρόβλημα

Σε έκθεση του περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι η λειψυδρία θα είναι ένα από τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα της νέας χιλιετίας -το άλλο είναι το πρόβλημα που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νερού προειδοποιεί ότι μέχρι το 2020 οι διαθέσιμοι υδάτινοι πόροι δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ανθρώπινης κοινωνίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ευρώπη

20% όλων των επιφανειακών υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται σοβαρά από ρύπανση.
Τα υπόγεια ύδατα παρέχουν περίπου το 65% όλου του πόσιμου νερού της Ευρώπης.
60% των ευρωπαϊκών πόλεων κάνουν υπερεκμετάλλευση των πόρων των υπόγειων υδάτων τους.

Ηνωμένες Πολιτείες

Σχεδόν οι μισοί ποταμοί, λίμνες και ρεύματα βρέθηκαν κατεστραμμένα ή απειλούμενα από τη ρύπανση.
Τα δημόσια υδατικά αποθέματα σταμάτησαν να αντλούνται διότι ρυπάνθηκαν τα υπόγεια νερά.
Τα πιο σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται στη Δύση, όταν οι κακές πρακτικές διαχειρίσεις του νερού, η οργιαστική ανάπτυξη και η εξαιρετική ξηρασία χτύπησαν ανθρώπους και οικοσυστήματα.

Μεξικό

Απόβλητα, φτωχός χωροταξικός σχεδιασμός και αποδάσωση έχουν προκαλέσει την έλλειψη νερού στο Μεξικό.
Οι πηγές έχουν μολυνθεί από βιομηχανικά χημικά απόβλητα, ακαθαρσίες και μικρόβια. Ακόμη και το βρώμικο νερό είναι λίγο.
Οι ανάγκες της Πόλης του Μεξικού (20 εκ. κάτοικοι) έχουν ως συνέπεια την πτώση του κύριου υδροφόρου ορίζοντα κατά 3,4 μέτρα ετησίως.

Ρωσία και Ανατολική Ευρώπη

Στην πρώην Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη το
1/3 των ποταμών της χώρας είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση.
Στη Ρωσία η ρύπανση του Βόλγα εξαφάνισε τη βιομηχανία χαβιαριού.

Μέση Ανατολή

Δορυφόρος δείχνει ότι το νερό της Μέσης Ανατολής «στερεύει».
Τα αποθέματα πόσιμου νερού σε μεγάλες περιοχές της Μέσης Ανατολής παρουσίασαν ανησυχητική συρρίκνωση την τελευταία δεκαετία, επιβεβαίωσε μελέτη της NASA που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια δύο δορυφόρων

Νέα Κουλτούρα για το νερό

Η νέα πολιτική για το νερό θέτει νέα κριτήρια και η προτεραιότητα αλλάζει. Από την παραδοσιακή στρατηγική (να γίνονται έργα) για την προμήθεια νερού, στην κατεύθυνση της διαχείρισης της ζήτησης και της εξοικονόμησης –συντήρησης των υδάτινων πόρων.
Αλλαγές σε πολιτικές, προτεραιότητες αλλά και σε καθημερινές συνήθειες με στόχο την εξοικονόμηση νερού είναι σήμερα μια επείγουσα προτεραιότητα.

Δυνατότητες εξοικονόμησης νερού

Ενώ πιστεύεται ότι η Ευρώπη διαθέτει υπεραρκετούς υδάτινους πόρους, η συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου της λειψυδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βαίνει αυξανόμενη.
Σε μελέτη που ανέθεσε η Επιτροπή εκτιμάται ότι και μόνο μέσω των τεχνολογικών βελτιώσεων είναι δυνατή η βελτίωση της αποδοτικότητας της χρήσης των υδάτινων πόρων κατά 40%.
H προώθηση της εγκατάστασης συσκευών εξοικονόμησης του νερού στις βρύσες, στα ντους και στις τουαλέτες, θα περιόριζαν σημαντικά την κατανάλωση νερού από τα νοικοκυριά.

Μείωση της σπατάλης νερού, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση

Δήμοι στην Ευρώπη τις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, χρηματοδοτούν την εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης νερού, με θεαματικά αποτελέσματα.
Η χρήση νερών της βροχής και νερών από νιπτήρες και νεροχύτες, μπορούν να αποκαταστήσουν μεγάλο ποσοστό του πόσιμου νερού που σήμερα χρησιμοποιείται για τις τουαλέτες, την καθαριότητα του σπιτιού, το πότισμα.

Μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος για το νερό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τη νέα αυστηρότερη στρατηγική για τη διαχείριση των υδάτων.Ανατιμολόγηση του νερού, περιορισμός στη χρήση του αγροτικού νερού, καθώς και προγράμματα εξοικονόμησης νερού κατ’ οίκον και επαναχρησιμοποίηση του περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος προκειμένου